fredag 29. november 2013

Jeg synes ikke at jeg er tjukk selv om fotballfrue har født.

Fotballfrue la ut bilde av seg selv, kun iført undertøy, på Instagram fire dager etter at hun hadde født. Kroppen var tilbake til normalen, og hun så skikkelig bra ut. Jeg tenkte ikke noe mer over det, før Twitter plutselig var full av jenter som skulle hate på henne. Tenk å legge ut et sånt bilde av seg selv rett etter fødselen. Skjønner hun ikke hvilke signaler hun sender ut til unge jenter? Nok et bidrag til avdelingen for fucka selvbilder der altså.

Jeg kjente jeg ble provosert. Raseriet boblet inni meg. Ikke fordi fotballfrue så så forbanna bra ut like etter fødselen sin, men fordi alle plutselig skulle mene noe om det. De samme folkene som alltid har ment noe om meg også.

Du vet, de folkene som skal bestemme hva som er tiltrekkende, de folkene som skal definere skjønnhetsidealene. De folkene som poster sånne artige bilder på Facebook om at ekte kvinner har kurver, og at ben kun er for hunder.

Sist jeg sjekket så måtte man ha en fitte for å være en ekte kvinne, eller i hvert fall to x-kromosoner. Du har ikke på noen som helst måte rett til å ta vekk min femininitet eller mitt kjønn, fordi du er usikker på deg selv. I min bok så rakker ikke ekte kvinner ned på sine medsøstre for å kunne føle seg bedre.

På hvilket tidspunkt ble det sosialt akseptert å rakke ned på andre sin kropp?

Man blir hverken tynnere, kulere, eller får mindre komplekser av å være misunnelig. Tenker dere ikke på hvilke signaler dere sender ut når dere rakker ned på hvordan andre folk ser ut, vel vitende om at det ikke forandrer en dritt? Dere er jo overhodet ikke noe bedre selv, der dere sitter og bidrar til å forverre andre sitt selvbilde med utsagnene deres.

Har det blitt sånn at det kun er okey å kle av seg, så lenge man er tjukk og har selvironi på det? Det slutter liksom å være okey så lenge man er tynn og er fornøyd med kroppen sin, fordi da skal man bare vise seg frem, og er med på å bidra til fucka kroppsideal for unge jenter?

Skjønner dere virkelig ikke at det går an å være tynn, uten å ha spiseforstyrrelser, eller å være et offer for samfunnet sine kroppsidealer?

Jeg er 172 cm, veier mellom 50-55 kg, og ligger på grensen til å være undervektig. Jeg har et helt normalt kosthold, og spiser stort sett det jeg vil. Hele livet mitt har jeg fått slengkommentarer om at jeg er for tynn, og at jeg må legge på meg. At jeg ser stygg ut, og at jeg ser usunn ut. Hele barneskolen, hele ungdomsskolen, på videregående, og fremdeles. Det er ikke retusjerte damer i blader som har sagt dette til meg, det er ikke "perfekte" Hollywoodstjerner som har fått meg til å føle meg utilstrekkelig. Det er DERE som har gitt meg et helvete halve livet mitt. Det er dere som forteller meg at kroppen min ikke er bra nok, at kroppen min ikke er fin nok. Det er ikke media, det er ikke reklame. Det er dere. Dere som sitter og rakker ned på andre, og som tror at det skal hjelpe på selvtilliten deres.

Dere som poster bilder av REAL WOMEN på Facebook, dere som disser en nybakt og stolt mamma som viser hvordan kroppen ser ut etter en fødsel. Dere som ikke klarer å være fornøyd med deres egen kropp, og som derfor kan sitte og fortelle andre hva de skal tenke om sin.

Jeg har brukt mange år på å lære meg å akseptere kroppen min for det den er, noe som egentlig burde vært høyst unødvendig. Jeg burde vært glad for at jeg har en sunn og frisk kropp som fungerer, jeg burde ikke ha latt dere få fortelle meg noe annet.


Men vet dere hva? Jeg er fornøyd med kroppen min jeg. Jeg synes den er fin, og ingenting du sier kan forandre det.

Share

27 kommentarer :

 1. Heeeeeeeeeeell yeah!

  SvarSlett
 2. Dette er en av de bedre innleggene jeg har lest på lenge! Applaus til deg :-)

  SvarSlett
 3. Takk for et fantastisk innlegg, jeg tror faktisk jeg ble litt forelsket i deg etter jeg leste dette

  SvarSlett
 4. Og hvorfor gidder du å bry deg om hva andre mener? Du er jo like usikker som de andre. Fail.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 5. Du skulle hatt en like eller del knapp til facebook. Fantastisk innlegg!

  SvarSlett
 6. I love you. Kunne ikke vært mer enig!

  SvarSlett
 7. Er så forbanna enig! Opplevd akkurat det samme. Jeg har holdt kjeft om kroppen min hele livet, ikke har jeg sagt noe negativt eller positivt om den, siden jeg vet at jenter ikke takler at noen faktisk er fornøyd med kroppen man har fått tildelt her i livet. Trist at jeg må skjule kroppen min når jeg er fornøyd, bare fordi man ikke skal sende ut "feile" signaler. Flere gode vennskap som har gått tapt pågrunn av dette.. Håper jenter åpner øynene sine snart! Dette er ikke greit i det hele tatt.

  SvarSlett
 8. Haha, du motsier deg selv.
  "Skjønner hun ikke hvilke signaler hun sender ut til unge jenter? ..de folkene (unge jenter) som skal bestemme hva som er tiltrekkende, de folkene som skal definere skjønnhetsidealene."
  Disse unge jentene er lei av kroppshysteriet, og vil vel definere at det er mange kropper som skal tolereres i samfunnet.
  Det dumme her er at du føler deg truffet, selv om poenget til disse "haterne" er at du er en av de som skal godtas i samfunnet.

  Mitt syn er at fotballfrue har tusenvis av (unge) jenter som derved får en forestilling om at dette er sånn man skal se ut etter en fødsel. For 9 av 10 vil ikke kroppen se sånn ut, selv med samme fysiske utgangspunkt som fotballfrue. Den som tror noe annet, bør seriøst ta en snakk med lege for å få litt kunnskap om emnet.
  For å ha det på det rene, jeg støtter ikke de som absolutt skal hevde at usunne jenter med kurver er idealet.

  SvarSlett
 9. Åå, dette innlegget liker jeg

  SvarSlett
 10. Det heter ikke "hate på henne". Jeg er fullstendig klar over at jeg fremstår som en dust ved å påpeke det og jeg pleier virkelig ikke rette på folk, da min egen rettskriving er ganske puslete, men av en eller annen grunn har jeg trang til å rette på akkurat "hate på". "Hate på" er direkte oversatt fra engelsk. På norsk heter det "hate henne"

  Men det er et veldig flott innlegg du har skrevet. Om flere hadde tenkt på denne måten hadde verden(i det minste internett) vært et mye hyggeligere sted =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vil tørre å påstå at det er ironisk ment..

   Slett
  2. Meget mulig og, som sagt, dust av meg å påpeke det.. Men se deg om. Det uttrykket har blitt vanligere enn brødskiver.

   Slett
 11. Amen! Synd at folk ikke skal klare å være glad på andres vegne. Jævlig trist igrunn.

  SvarSlett
 12. Syns det er morsomt hvordan alle klager så jævlig på at det er ikke sånn "ekte damer" ser ut etter en fødsel og at det skaper feil bilde for unge jenter. Men det er jo ikke det som var poenget med at bildet til Fotballfruen ble lagt ut heller. Hun prøvde jo ikke å sette en standar for hvordan folk skal se ut. Hun trente mye og hadde sine spiserutiner og hadde vekten veldig under kontroll under svangerskapet, som da tilsvarte at hun var skambabe kun 4 dager etter fødselen. Viser jo bare at hardt arbeid lønner seg?
  Om jeg hadde fått barn og jeg endte opp med å se ut som det, hadde jeg lagt ut 1245325 bilder av det selv, og jeg er så inn i helvettes sikker på at hadde noen av de mødrene som han gjort dette til en så big deal sitt sånn ut hadde de faen meg gjort akkurat det samme. Hyklere hele gjengen.

  SvarSlett
 13. Jeg er helt enig med deg! Jeg synes det er utrolig urettferdig at man ikke kan være fornøyd med seg selv og hvordan man ser ut uten å få kritikk for det. Jeg blir selv ganske irritert/provosert av bildene på facebook som sier ekte kvinner har kurver, og at ben kun er for hunder. Er ikke jeg kvinne fordi jeg er tynn?
  Kan ikke jeg få lov til å spise sundt og trene fordi jeg er tynn?
  Det er tydligvis mer akseptert å ha 10 kg pluss enn å være tynn når man legger ut ett bilde av seg selv i bikini/undertøy.
  Om jeg hadde fått ett barn og sett like bra ut etter fødsel hadde søren meg jeg lagt ut bilde også!
  Folk må ta seg sammen litt!!

  SvarSlett
 14. Jeg er enig i at alle kroppstyper skal hylles, ingen tvil. ALLE jenter og kvinner har noe spesielt ved seg selv og sitt utseende, og man er vakker på forskjellige måter. Problemet er at man er nødt til å beskytte de jentene og kvinnene som ikke forstår dette. De nybakte mødrene som ser på bildet av fotballfrue, med en sorg over at de har fått strekkmerker og slapp hud rundt magen sin. De som etter å ha sett at det er mulig å være så slank og stram etter fødsel, endrer syn på kvinnekroppens funksjon. Fotballfrue har alltid vært tynn, også før hun ble gravid. Hun er en slank kvinne, og har nærmest etablert en høy forbrenning, som kommer som en fordel mht lite vektøkning under graviditet. Med alle produktene hun har tilgang på, er det heller ikke rart hun slipper strekkmerker og floppete mage. Men jeg må ærlig si at jeg personlig ville tatt det litt mer med ro dersom jeg var gravid, og ikke uttalt med om å sette babyen min på lavkarbo. Hun vet ikke nødvendigvis hva som er best helsemessig, selv om hun er blogger? Det finnes uansett mange forskjellige teorier om alt rundt helse, trening og kosthold. Men det er jo ikke noe poeng å kommentere alt heller. Hun velger selv hvordan hun skal styre sitt liv! Samfunnet lever allikevel på kritikk, hun vet hva hun får når hun legger ut sånne bilder, dessverre... I tillegg er det forskjell på å fremme en kropp som er et resultat av konstant diett og mye trening, og en kropp som er naturlig resultat av en helse som er mulig å oppnå i et normalt liv. Jeg ser den; må man kun vise det groteske ved en kvinne etter fødsel? men også;er det riktig å fremme perfeksjonisme og feilfrihet? For hun er ikke perfekt, selv om hun fremstiller det slik, det er jo ingen. Men noen glemmer det på grunn av det samfunnet vi lever i, i dag, det er jo plutselig blitt mulig dette fenomenet, å være perfekt ... Hun viser som oftest frem de perfekte sidene ved livet sitt. Det hadde hjulpet om hun fortalte om en krangel med mannen, eller en dag da hun ikke klarte å holde seg, og spiste alle småkakene i skapet. Hun viser jo bilde av seg selv i undertøy, hvorfor ikke fortelle litt om den VIRKELIGE hverdagen sin?

  SvarSlett
 15. Liker innstillingen din Christine det er alltid noen som har behov for å rakke ned på folk fordi de skal føle seg bedre. det er desverre mange som blir rakket ned på. Slutt å mobb dere ødelegger folks liv. Stå på ikke la dem knekke deg. De er ikke verdt det !!! Vær glad i deg selv :) de som vil ødelegge andres liv er ikke verdt å bry seg om får de er bare patetiske.

  SvarSlett
 16. stå på vi trenger de som tørr å ta opp disse temaene. Jeg er helt enig med deg Christine det er utrolig dumt at folk rakker ned på andre. Dette ødelegger selvtilliten til folk. De som gjør dette burde virkelig ta en titt i speilet. Det er utrolig synd at du har opplevd at folk rakker ned på kroppen din. Det er din kropp og du burde være fornøyd med den. Ikke bry deg om de. De er patetiske og har lav selvtillit selv. Vær fornøyd med deg selv. Det kommer alltid til å være de som har behov for å mene noe om andre. Vær stolt av deg selv. Veldig bra innlegg.

  SvarSlett
 17. WORD!!! Kjempebra skrevet:)) Hilsen ei som også er ganske lei mobbingen av Fotballfruen!!

  SvarSlett
 18. Det er så sant. Jeg har opplevd akkurat det samme hele mitt liv. Bare at jeg er mann. Jeg er 1,88 høy og veier 65 kg. Det har jeg gjort siden jeg var 16 år. Nå er jeg 25. Jeg har hele mitt liv fått kommentarer på at jeg er alt for tynn, og må legge på meg. Noe som jeg lenge følte meg måtte følge. Jeg trente veldig mye som ung, og en lang periode spiste jeg 5000 kalorier hver dag til ingen nytte. Jeg har vært hos leger for å finne ut hva det kan være, men de sier at det er sånn du er. Og det er ingenting gale med det.

  Lærepengen i historien her er at på grunn av alle kommentarer jeg har fått, så utviklet det seg plutselig noe uventet. Jeg fikk kraftig panikkangst. Jeg fikk rett og slett angst for å spise blandt folk. Jeg har alltid elsket å gå på restauranter, og spise ute med venner. Men plutselig klarte jeg det ikke lengre. Slengkommentarer fra alle andre hadde rett og slett brutt meg ned gjennom så mange år at kroppen min tislutt gav en konsekvens. Jeg hadde fått kraftig angst. Og mitt forhold til mat ble veldig ødelagt. Det har mer blitt at mat er noe jeg skal ha for å legge på meg. Ikke noe jeg skal kunne kose meg med.

  Ingen i dagens samfunn ville gått bort til en tydelig overvektig person å si "Fy søren så tjukk du er". Mens med de som er tynn så har det blitt greit. Mine beste venner har sagt at det ligger misunnelse bak det. De skulle ønske de hadde det som meg. Spise hva de vil uten å tenke på det. Men blir det greit av den grunn? At det er misunnelse og ikke mobbing? Og er det en forskjell?

  Det skal sies at jeg har klart å jobbe meg gjennom den verste angsten. Etter 3 harde år. Men fremdeles er jeg skeptisk til å dra på restauranter. For jeg vet aldri når det slår ut igjen.

  Så til alle dere som gadd å lese hele kommentaren. Tenk dere om neste gang. Dere vet aldri hvilke konsekvenser ting har.

  SvarSlett
 19. Jeg vet ikke hva annet jeg skal si, enn YES! Jeg kunne ikke være mer enig. Fy så bra skrevet.

  SvarSlett
 20. Vel jeg tror vel ikke at samfunnet er i mot tynne kvinner eller damer som legger ut bilder av seg selv rett etter fødsel. Eller deg. Eller noen andre bloggere som bruker mesteparten av tiden sin på selveksponering. For du vet hva internett er, gjør du ikke?

  Og jeg tror heller ikke det er så enkelt som at kvinner skriver stygge ting til hverandre, kun er for å føle seg bedre selv, eller for misunnelsensskyld. Det stikker nok dypere enn det. Som mamma alltid har sagt "Jenter pynter seg ikke for gutter, men for andre jenter"
  Og jeg vil også si du tar feil i utsagnet ditt om at det ikke er reklame eller media som får deg til å føle deg slik. For i bunn og grunn er det jo reklame og media som har lært deg hvilke klær du skal gå i, hvilken lebestift som er kul akkurat nå og hvordan man helst skal posere på bilder.

  Jeg tror heller ikke på alle disse "this is a real woman crappet" word up. For hva er en kvinne egentlig? punktum det er meg og deg og alle andre med eggstokker.
  Jeg tror nok heller at den negative oppmerksomheten kvinner får når de legger ut bilder av segselv i bar overkropp er noe man egentlig ber litt om selv. Hvorfor legger man ellers ut bilde av segselv? For at ingen skal se det? Alle har behov for oppmerksomhet enten det er hun heite tynne på bildet eller hun som skriver æsj, så stygg du er. Det bunner ut i det samme. Har aldri skjønt greia med å gi hverandre dårlig selvtillitt eller å legge ut halvnakne bilder av segselv? Hva gir det deg(dere? Absolutt ingenting.

  Be real, stay real.

  SvarSlett